Biografie

Tim Velraeds

Tim Velraeds is een poppenspeler pur sang, tijdens zijn theateropleiding ARTEZ liep hij stage bij Theater Gnaffel (Elout Hol) en besloot zijn hele afstuderen rondom poppenspel en beeldend theater vorm te geven. Een regie assistentie bij Stuffed Puppet theatre en een scriptie over het wel en wee van Poppenspel in Nederland waren het gevolg. Inmiddels werkt Tim bij verschillende gezelschappen als speler, regie-assistent en productieleider( Speeltheater Holland, Teatro Munganga, Stuffed Puppet Theatre, Ulrike Quade, Duda Paiva, Teatro Pavana en Theater Gnaffel)

Daarnaast is Tim tijdens studie en daarna veel bezig geweest met het maken en spelen en vormgeven van loopacts en straattheater, altijd met een beeldende inslag. Tijdens het spelen bij Tiramisu werkte hij veelal samen met Gijs Vennix. Meerdere acts kregen hun definitieve vorm door hun samenwerking ( Vreemde vogels, Sahara hara, DonQzot). Al snel ontstond het idee om samen iets op poten te zetten, en dat iets werd “Merkel & Vannix” ; straattheater met een poëtische inslag, waar het beeldend element centraal staat.

Merkel & Vannix probeert het kleine, gewone alledaagse op te tillen en uit te lichten. Ze leggen het vergrootglas op de dagelijkse beslommeringen en brengen middels vervreemding uw aandacht terug op dingen die al lang bijna automatisch verliepen.
“geluk zit in kleine dingen, maar om dat geluk te kunnen zien moet je die kleine dingen soms heel groot maken” volgens Tim Velraeds.

Gijs Vennix

Gijs Vennix is een bekende naam binnen het straattheater, al jaren speelt hij met verve bij onder meer Tiramisu, The Actors Factory, Kunst op Stelten, de Funfare en ZZboomm. Daarnaast stond hij met Theatergroep Werktuig op de planken. Al voor zijn studie aan de HKU theater en drama was het hem duidelijk dat de straat zijn favoriete podium is. Zijn stijl is nog het best te omschrijven als een mengeling van slapstick, commedia dell arte en een burleske fysiek. Centraal staat het contact met het publiek, plezier, liefde en energie vormen de motor voor deze dialoog.

Tijdens het spelen bij Tiramisu ontstond er een duidelijke klik met Tim Velraeds, vele ideeën ontstonden er voor, tijdens en na het spelen. In “Merkel & Vannix” krijgen die ideeën eindelijk de ruimte die ze verdienen en springt Gijs Vennix in de wondere wereld van het figurentheater. En ook dat kan ie…..

Theater is volgens Gijs Vennix “het delen van mijn geluk, de ontdekking van het wonder van het kleine; In het kleine de grootsheid van het leven kunnen weergeven en kunnen delen met het publiek. En juist dat delen is mijns inziens het belangrijkste van theater”.